Mengen

Voor alle applicaties op het gebied van mengen en homogeniseren levert Jongerius high-end apparatuur van IKA Werke GmbH. IKA apparatuur staat wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit en voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit, design en technologische innovatie.
Van de Gebr. Ruberg levert Jongerius daarnaast ook diverse type mengers, zoals verticale lintmengers.

Van losse units tot complete systemen, van batchgewijs tot inline continuprocessen, Jongerius is in staat het hele spectrum te leveren. Opschalen vanaf laboratorium is zeer eenvoudig en onafhankelijk van de applicatie. Of het nu gaat om mixen, oplossen of homogeniseren, door het goed uitgedachte ontwerp van de machines blijft het resultaat hetzelfde ongeacht de schaal waarop het wordt uitgevoerd.

Daarnaast levert Jongerius ook voor het mixen, oplossen en dispergeren high-end apparatuur van IKA Werke GmbH.

Oplossen en mengen

Een van de mogelijke stappen tijdens een productie proces is het mengen van grondstoffen met elkaar waarbij een halffabricaat of eindproduct ontstaat. Hierin kunnen we 2 verschillende mengprocessen definiëren: nat mengen en droog mengen.
Nat mengen houdt in dat er vaste droge stoffen worden gemengd met een vloeistof waarbij een oplossing of een suspensie ontstaat. Bij een oplossing is de vaste droge grondstof niet meer te (onder)scheiden van de vloeistof in tegenstelling tot een suspensie waar microscopisch nog de vaste stoffen waar te nemen zijn.
Droog mengen houdt in dat meerdere vaste stoffen met elkaar worden gemengd, met eventueel kleine hoeveelheden vloeistof. Het eindproduct is een “droog” eindproduct dat als poeder kan worden gedefinieerd.
Voor beide vormen van mengen zijn diverse machines verkrijgbaar, elk met hun specifieke voor- en nadelen. Welke menger het meest geschikt is,  is afhankelijk van het uiteindelijk gewenste mengsel. Het uitvoeren van testen is daarom cruciaal om te bepalen welke menger voor uw specifieke proces de beste resultaten geeft.

Droog mengen

Bij droog mengen ligt de nadruk op het vergroten van de verdeling van de onderlinge poederdeeltjes. De begin situatie is gedefinieerd met toestand A, waarbij geen menging is van de grondstoffen. De meest ideale na te streven eindtoestand is situatie B waarbij het mengsel volledig homogeen is verdeeld over het gehele volume. Dit is echter een ideaal situatie. Door te spelen met mengtijden, stortvolgorden, mengsnelheid, en andere stappen, kunnen er mengsel van C t/m F ontstaan.

Jongerius levert diverse typen mengers.

  • Horizontale mengers (horizontale lintmengers, Lindor en Ploegschaar mengers)
  • Conische Mengers
  • Peddelmengers
  • Verticale Lintmengers van de Gebr. Ruberg.

Conische Menger

De conische menger is een van de oudste en meest robuuste technieken om een mengsel te maken.

Door gebruik van een rondcirkelende schroef in de kegel is met een lage mengsnelheid en hoge afschuifkrachten een goed mengsel te maken. Door de lage mengsnelheid zijn grove producten goed te verwerken met enkel lichte beschadigingen tot gevolg, echter dit is tevens de oorzaak van relatief lange mengtijden t.o.v. andere processen. Een extra punt van aandacht is dat er onderin de punt van de menger nagenoeg geen mening plaatsvindt, waardoor het eerste product wat wordt gelost, nagenoeg ongemengd is. Vloeistoffen worden vaak door middel van opgieten ingebracht op het product, wat vaak langere mengtijden tot gevolg heeft. Hygiënisch is de uitloop van de menger met name een aandachtspunt.

Een conische menger is een lastig object om te reinigen, door de vorm en de schroef zijn bepaalde plekken moeilijk bereikbaar om schoon te maken.

Ploegschaarmenger

De ploegschaar menger is ook een veel voorkomend mengprincipe binnen de droge stoffen. Door middel van een horizontaal lopende as met uiteinden in de vorm van een ploeg wordt product omgewenteld tijdens het mengen. Het mengen is een vorm van high impact menging, waar met name door middel van snelheid en verplaatsing een menging plaats vindt. De menging heeft nauwelijks afschuiving wat een ander mengresultaat geeft als bijv. de conische menger. Door de hoge snelheid is deze vorm van mengen beschadigd voor grove producten. Een goede leging van de ploegschaar menger is vaak een aandachtspunt, gezien er altijd een laagje blijft liggen op de bodem. Punten van aandacht ten aanzien van hygiëne zijn de as-doorvoeren en de bodemklep. Vloeistoffen zijn relatief eenvoudig aan te brengen, middels opgieten of door een lans tijdens het mengen.

Peddelmenger

Een peddelmenger is in veel zaken gelijk aan de ploegschaar menger, echter heeft een nog hogere impact op de grondstoffen.

Doordat de peddels het product relatief eenvoudig omwerpen wordt erg snel een goed mengresultaat bereikt. De vorm van de bomluiken en de as-doorvoer zijn nagenoeg gelijk aan de ploegschaarmenger, met dien verstande dat bij een peddelmenger een dubbele rotor wordt gebruikt. Dit om het product goed rond te laten circuleren in de mengkamer. Een peddelmenger kan met één as-doorvoer worden uitgevoerd, wat resulteert in dat het mogelijk wordt om de rotor uitneembaar te maken. Een uitneembare rotor zorgt voor ideale schoonmaak omstandigheden voor zowel de rotor als de mengkamer.

Vloeistoffen kunnen ook met een lans worden opgebracht op de poeders tijdens het mengen.

Qua punten van aandacht ten aanzien van hygiëne is de peddelmenger gelijkwaardig aan de ploegschaarmenger.

Oplossen met high-end apparatuur van IKA Werke GMBH

Voor alle applicaties op het gebied van mixen, oplossen, homogeniseren, dispergeren levert Jongerius high-end apparatuur van IKA Werke GMBH. IKA apparatuur staat wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit en voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van functionaliteit, design en technologische innovatie.

Van losse units tot complete systemen, van batchgewijs tot inline continuprocessen, Jongerius is in staat het hele spectrum te leveren.

Opschalen vanaf laboratorium is zeer eenvoudig en onafhankelijk van de applicatie. Of het nu gaat om mixen, oplossen of homogeniseren, door het goed uitgedachte ontwerp van de machines blijft het resultaat hetzelfde ongeacht de schaal waarop het wordt uitgevoerd.

  • Inline dispersers
  • Batch dispersers
  • Solid-liquid mixers
  • Process plants
  • Pilot plants
  • Agitators.

Voor meer informatie over de mogelijkheden en welke apparatuur in uw geval de beste keuze is, neemt u contact op met één van onze specialisten.

Kunnen wij u van dienst zijn?
Vraag een offerte aan

INNOVATIONS

Bij het ontwerpen van proces installaties staat uw bedrijfsproces centraal. Daarbij maken kleine innovaties vaak een groot verschil. Deze continue...

Lees meer

ENGINEERING

Kritisch, creatief en flexibel meedenken bij het ontwerp van uw installatie is een belangrijke fase voor de uiteindelijke optimale procesoplossing....

Lees meer

TESTFACILITY

Bij het ontwerpen en de inrichting van uw bedrijfsprocessen wilt u risico’s zoveel mogelijk uitsluiten en garanties dat de nieuwe installatie...

Lees meer