Maintenance & Reliability

Het Maintenance & Reliability Programma levert meer op dan storingsvrije machines

Bert Bleyendaal, Supervisor E&I bij Tate & Lyle, vertelt over het Maintenance & Reliability Programma dat Tate & Lyle samen met Jongerius heeft opgezet voor het onderhoud aan de K-Tron doseerinstallaties. Ongeplande uitval van de K-Tron doseerunits in de productielijnen komt nu niet meer voor.

Bert Bleyendaal

Jongerius weet hoe het werkt!

Bleyendaal: “Bij Tate & Lyle werken we de hele week door, 5 shifts per dag. We produceren zetmeel uit mais en laagcalorische vezels. Daarbij ligt de focus op het leveren van Special Ingredients. De kracht van Tate & Lyle ligt in het snel kunnen schakelen. Wanneer een klant van ons een specifiek product bestelt, kunnen we dat vrijwel direct leveren. Of uit voorraad, of we produceren het product ter plekke. Op die manier verwerken we hier dagelijks 1200 ton mais. De betrouwbaarheid van onze installaties is dus enorm belangrijk!”
Samen met de collega’s van de afdeling Maintenance, waar ongeveer 60 man werken, is Bleyendaal verantwoordelijk voor het (preventief) onderhoud van alle installaties. Jongerius voert het onderhoud aan de fijndoseerinstallaties van K-Tron uit. Bleyendaal: “De monteurs van Jongerius zijn specialist op het gebied van de K-Tron machines. Ze weten waar ze het over hebben. Onze eigen monteurs doen af en toe wat kleine dingen. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de doseerband die we hier hebben staan, of een keer een koolstofborsteltje vervangen.”

Tate & Lyle, Maintenance & Reliability

De partner die we zochten hebben we nu gevonden

Bleyendaal: “Ruim 3 jaar geleden hadden we een groot probleem met één van onze productielijnen. We stonden al dagen stil en konden niet het juiste bedrijf vinden dat voldoende kennis van K-Tron had én die ook monteurs en spares kon leveren. We waren echt ten einde raad. We kregen toen de tip om contact op te nemen met Jongerius. Mijn manager heeft toen contact opgenomen met Erwin van Diepen, Sales Supervisor Service & Spares bij Jongerius. Zij hebben het probleem toen in no time opgelost!”

De tijd dat een productielijn soms dagenlang stil stond ligt gelukkig ver achter ons

Tot dat moment had Tate & Lyle geen onderhoudsprogramma voor de installaties van K-Tron. Wanneer er een storing ontstond, nam de afdeling contact op met een storingsdienst. Niet ideaal natuurlijk. Dit strookte ook niet met het beleid van Tate & Lyle.
“Na dit eerste contact met Jongerius hebben we met Erwin een solide Maintenance & Reliability Programma opgesteld. Hierin staan de onderhoudscycli beschreven voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt en inspectieronde. Wat is het onderhoudsplan en de vervangingsinterval per onderdeel, welke checks en controles voert de monteur uit tijdens de inspectierondes en welke spares liggen er op voorraad. Dit draait nu zo’n 3 jaar. Het komt niet meer voor dat er zonder reden een doseerinstallaties uitvalt. Heel af en toe valt er tijdens het legen van de big bags met ingrediënten een stukje papier mee in de installatie. Dat veroorzaakt dan problemen en soms zelfs stilstand, maar dat staat los van de staat van onderhoud”, vertelt Bleyendaal over het ontstaan van de samenwerking.

Het Maintenance & Reliability Programma levert meer op dan storingsvrije machines

Het eerste jaar van het M&R Program heeft Tate & Lyle veel geïnvesteerd in vervanging van onderdelen. De onderhoudsstaat van de K-Tron doseerinstallaties staat nu op het gewenste niveau. De voordelen gaan echter veel verder dan de bedrijfszekerheid van de installaties.
Het doseren van de chemicaliën tijdens het productieproces vereist een hoge mate van nauwkeurigheid. Na elke onderhoudsbeurt en inspectie stelt de monteur van Jongerius de machines nauwkeurig af en kalibreert ze daarna. Hierdoor kunnen de machines nu veel nauwkeuriger produceren, waardoor de kwaliteitscontrole veel minder product afkeurt vanwege een onjuiste samenstelling. Daarnaast helpt de verbeterde afstelling ook mee aan de kwaliteitsdoelstellingen voor de halffabrikaten die Tate & Lyle levert. “Het is dus niet alleen dat het allemaal blijft draaien, maar ook dat het goed blijft draaien!” aldus Bleyendaal. “De mensen van Jongerius zijn zeer vakbekwame mensen die weten waar ze het over hebben. Het is ook heel prettig te merken dat ze met je mee denken en zelf met tips en oplossingen komen waar eventueel verbeteringen mogelijk zijn.”

Fijn dat Jongerius ons als klant serieus neemt!

Begin 2015 heeft Jongerius, in samenspraak met haar klanten, de onderhoudsrapporten vernieuwd. “Ik krijg na elke onderhoudsbeurt en inspectieronde keurige en overzichtelijke rapporten”, vertelt Bleyendaal. “Door het gebruik van smileys en kleuren zie ik in één oogopslag of alles in orde is of dat ik bepaalde acties moet ondernemen. Toen Jongerius bezig was met het opzetten van het nieuwe formulier en rapport, hebben zij ook onze mening gevraagd. Die wisselwerking is gewoon heel prettig. Heel fijn dat ze ons er bij betrekken. Zo wordt het steeds beter. Dat is alleen maar positief. We hebben een hele open communicatie en dat waardeer ik zeer. Elk jaar evalueren we de samenwerking en stellen verbeterplannen op voor het nieuwe jaar. De dingen die dan naar voren komen, pakken we direct op en dat werkt heel prettig. Dan merk je dat Jongerius je als klant serieus neemt en neem je ook automatisch Jongerius serieus. Dat is een wisselwerking. Zo hoort het ook! Dat maak je helaas niet altijd zo mee. Jongerius snapt hoe het moet en hoe het werkt en dat is heel fijn.”

Kunnen wij u van dienst zijn?
Vraag een offerte aan

INNOVATIONS

Bij het ontwerpen van proces installaties staat uw bedrijfsproces centraal. Daarbij maken kleine innovaties vaak een groot verschil. Deze continue...

Lees meer

ENGINEERING

Kritisch, creatief en flexibel meedenken bij het ontwerp van uw installatie is een belangrijke fase voor de uiteindelijke optimale procesoplossing....

Lees meer

TESTFACILITY

Bij het ontwerpen en de inrichting van uw bedrijfsprocessen wilt u risico’s zoveel mogelijk uitsluiten en garanties dat de nieuwe installatie...

Lees meer